ABC-klassificering - vad och varför?
top of page
  • Nils Robertsson

ABC-klassificering - vad och varför?


De flesta företag som Ă€r verksamma inom distribution eller produktion, kĂ€nner nog till – eller har Ă„tminstone hört talas om – ABC-klassificering. Men vad Ă€r det, och varför ska man ABC-klassificera sitt lager?

Enkelt sammanfattat innebĂ€r ABC-klassificering att man organiserar sitt lager, och kategoriserar de artiklar som lagret bestĂ„r av för att göra dem mer hanterbara. Kategoriseringen baseras pĂ„ hur ”viktig” man anser att respektive vara eller produkt Ă€r. Denna ”viktighetsparameter” kan skilja sig mellan olika företag, men praxis inom lagerstyrning Ă€r att man utgĂ„r frĂ„n försĂ€ljningsvolym. Artiklarna delas dĂ„ in enligt följande; A (80% av försĂ€ljningsvolymen), B (15 %), och C (5 %). Modellen kan följa olika procentsatser, men det Ă€r vanligt att man anvĂ€nder sig av siffrorna i exemplet.

Det finns inget som sÀger att man bara kan dela in artiklarna i tre kategorier. En tumregel Àr dock att inte anvÀnda fler kategorier, Àn att de fortfarande Àr tÀmligen enkla att differentiera.

VÀssa klassificeringen med hjÀlp av en matris

För att fÄ en Ànnu mer vÀlfungerande artikelklassificering, kan man vÀlja att kombinera flera aspekter. Ett exempel kan vara att man kombinerar försÀljningsvolym med varuvÀrde, och pÄ sÄ sÀtt vÀxer en matris fram, som tillför ytterligare en dimension till lageröverblicken och kan öka effektiviteten av lagerhanteringen. Andra aspekter kan vara tÀckningsbidrag eller frekvens.

UtifrĂ„n försĂ€ljningsvolym – som ju speglar vilka varor som Ă€r viktigast för kunderna – och t ex varuvĂ€rde bestĂ€mmer man sedan lĂ€mplig servicenivĂ„/lagertillgĂ€nglighet som sen ligger till grund för berĂ€kning av en optimal lagernivĂ„ för varje enskild artikel.

AnvÀndningsomrÄden för ABC-klassificering

Det finns mÄnga anledningar att anvÀnda sig av ABC-klassificering. Den kanske vanligaste anledningen till att ett företag inför ABC-klassning, Àr för att fÄ en effektivare och mer rÀttvisande orderhantering samt en vÀl fungerande varuplanering. En annan anledning Àr av den mer praktiska karaktÀren, nÀmligen att man vill skapa ett lager som Àr lÀttarbetat. De artiklar som plockas oftast, ska naturligtvis finnas i lagrets mest lÀttillgÀngliga delar.

NĂ€r allt kommer omkring – tid Ă€r pengar, och ju bĂ€ttre koll ni har pĂ„ ert lager, desto bĂ€ttre blir resultatet.


2 107 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page